GYIK - kérdések és válaszok

GYIK - kérdések, melyeket targonca adapterekről tettek fel nekünk

A targonca adaptereket rendszeresen használják, mivel ezek nélkül lehetetlen lenne bizonyos rakományokat áthelyezni egyik helyről a másikra. Sokan azonban úgy vélik, hogy a targonca adapterek csak egyedi rakományokhoz vagy feladatokhoz használják, miközben a valóságban vannak olyan adapterek is, amelyek szinte minden munkának megfelelnek és gyorsabbá, biztonságosabbá és egyszerűbbé teszik a munkafolyamatokat. A targonca kezelőknek természetesen nem csak a targoncához, hanem az adott típusú adapterhez is érteni kell, amelyet megfelelő oktatás útján érhetnek el. A hidraulikus és nem hidraulikus adapterek széles választékával a targonca számos olyan feladat elvégzésére lesz képes, amelyet soha nem gondolt volna.

 • csökken a munkaidő,
 • csökkenthető az alkalmazottak száma is,
 • csökken az üzemanyag felhasználás,
 • biztonságosabb munkakörülményeket teremt.

Ha targoncát adapterrel használ, a teherbírás csökkeni fog és a targonca súlypontja megváltozik, emiatt változik a targonca stabilitása is. Ezért az adapteres targoncát úgy kell kezelni, mintha rakomány nélkül is részben terhelt lenne. Tanácsos bármilyen adapterrel dolgozva lassan haladni és kanyarodni. A vásárolt adaptert fel kell tüntetni az adattáblán is. 

Rendkívül fontos, hogy az adapter felszerelése előtt tisztában kell lennie, hogy önállóan üzemeltetheti és fel- és leszerelheti-e az adaptert.

Alapvetően van rá lehetőség, mert vannak gyorscsatlakozós adapterek is, azonban üzemszerű körülmények között nehezen megvalósítható a targonca adapterek gyakori le-fel cseréje. Véleményünk szerint nem szerencsés megoldás az adapter súlya és a rendszer komplexitása miatt, továbbá időigényes folyamat, amely szakértelmet és gyakorlottságot igényel. Úgy is mondhatnánk, hogy elméletben kivitelezhető, gyakorlatban ritkán praktikus megoldás.

Természetesen igen, hiszen a targoncák működési elve nem függ a meghajtás módjától. Mind rögzített, mind felkasztható adapter csatlakoztatható elektromos, gázos és dízel targoncához is.

Fontos kérdés, hiszen a legtöbb adapterhez szükséges 1 vagy akár 2 szabad hidraulika kör. Amennyiben targoncája rendelkezik integrált vagy akasztható oldalmozgatóval és esetleg az oldalmozgatás nem kiemelten fontos önnek, 1 hidraulika kört igénylő adapter felszerelése lehetséges lehet.

Néhány targoncás cég ajánlja az utólagos mágnes szelepváltó kiépítését, így megosztva egy hidraulika kört; több évtizedes tapasztalatunk alapján azonban ennek a módszernek a kiépítése bonyolultnak bizonyul és hosszú távon nagy igénybevétel mellett nem üzembiztos, és anyagmozgatást is lassíthatja.

 • A teher kezelésének módja
 • A rakomány súlya
 • Szükséges emelési magasság
 • Szükséges hidraulika körök száma
 • Az adapter állandóan, vagy csak részben szükséges
 • Kezelők száma

A villapozícionáló segítséget nyújt arra, hogy a villák távolságát gyorsan változtatni tudjuk. Hasznos adapter, ha különböző szélességű raklapokkal dolgozunk.

Gyakran már integráltan, a targonca részeként használhatjuk, de létezik felszerelhető változat is. Az oldalmozgató segítségével különösen egyszerű a precíz munkavégzés, hiszen a villák együtt és külön-külön is mozgathatók a villakocsin.

A hidraulikus meghajtású adapter akár teljes, 360 fokos elforgatásra képes, továbbá az áru oldalirányú mozgatására is alkalmas. Néhány általános példa a forgató adapterek gyakorlati használatára:

 • Forgató adapter tartályrögzítővel, amely segíti a szemét szállítását a kisebb tartályokból az ipari tartályokba vagy a kijelölt szeméttároló helyekre.
  Olyan forgató adapter, amelyet az élelmiszer- és italiparban az alapanyagok vagy késztermékek szállításához használnak a gyártási vagy tárolási folyamat során.
  A gyümölcstermesztésben használt villaforgató a frissen szedett gyümölcsök, termények lassú kiborításában segít.

Az oldalsó karokkal szinte minden bálázott termék szállítható, melyet a mezőgazdaságban, a hulladékgazdákodásban vagy papíriparban is gyakran használnak. A mezőgazdasági munkák során megkönnyíti az állati takarmány báláinak szállítását, míg a papír újrahasznosító és csomagoló gyártók használhatják a cellulózbálák szállításakor. A bálázott hulladék kezelésében vagy a textiliparban is gyakran előfordul a bálafogó adapter használata.

Az oldalt lapos adapter segítségével fehéráru és papíráru sérülésmentes megfogása és szállítása lehetséges.

Ezeknek az ívelt karoknak köszönhetően a papírhenger fogó ideális kerek rakományok, például papírtekercsek kezeléséhez.

A push – pull adapter mögött álló koncepció az, hogy a targonca képes legyen egymásra helyezett rakományok kezelésére. Az adapter a teher alá csúszik, és elhúzza azt, így ez az adapter hasznos lehet például autó- vagy kisteherautó rakodásához is, illetve nincs szükség raklapok tárolására, amelyek helyet vehetnek el a tárolandó áru elől.

Ajánlatkérés